4 tips voor ergonomisch werken

Alt

Dat zitten het nieuwe roken is, weten we ondertussen. Maar ondernemers en werknemers zitten nog steeds een groot deel van de dag. Met een paar handige tips kun jij zorgen voor een ergonomische werkplek. Hierdoor functioneer jij optimaal tijdens het zitten achter je bureau!

Bureaustoel
Wist je dat wanneer je zit, zowel je boven- als je onderbenen in een hoek van 90 graden zouden moeten staan? Check of dit bij jou ook zo is en verstel anders je bureaustoel. Het is sowieso verstandig om een bureaustoel aan te schaffen waarbij de armleuningen versteld kunnen worden. Een goed afgestelde bureaustoel zorgt voor een goede werkhouding!

Muis verstandig
Er zijn tegenwoordig ‘kantoor tools’ die je ook kunnen helpen bij een ergonomische werkplek zoals een ergonomisch toetsenbord of muis! Het is sowieso belangrijk bij het gebruiken van een muis om je hand van de muis af te halen wanneer je deze niet hoeft te gebruiken. Bij het lezen van een artikel of het zien van een filmpje kun je het beste je hand op je been of de stoelleuning leggen om een muisarm te voorkomen. En zorg bij je toetsenbord dat hij ongeveer 8 á 10 centimeter van de rand je bureau af staat!

Beeldscherm
Oog- en nekklachten zijn een gevolg van een beeldscherm wat niet goed is afgesteld. Het beste is een beeldscherm wat op ooghoogte staat en minimaal 50 cm afstand. Hierdoor kijk je in een hoek van 30 graden en worden je nekspieren niet geforceerd. Wanneer je blind kunt typen mag het beeldscherm iets hoger staan omdat je niet telkens naar benden hoeft te kijken!

Sta op!
Te lang zitten kan zorgen voor stijve spieren, probeer daarom regelmatig op te staan! Het beste is minimaal éénmaal per uur. Zet de printer en prullenbak op een afstand, zet een kop koffie of doe een klein klusje voor een goede doorbloeding en positieve werkhouding!

Zoals je hebt kunnen lezen, hoeft beginnen met ergonomisch werken niet moeilijk te zijn! Prullenbak op een afstandje zetten en je beeldscherm goed afstellen. Waar wacht je nog op?