Administratie: zelf doen of uitbesteden?

Administratie - Kantoor-Friesland

Veel zzp'ers worden geconfronteerd met de vraag of ze hun administratie zelf gaan doen of deze uitbesteden. Hieronder een paar overwegingen op een rij.

Cijfermatig inzicht
De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is hoeveel administratief inzicht je hebt en of je je wilt verdiepen in de (fiscale) spelregels. Als je hier onvoldoende gevoel bij hebt moet je wellicht direct beslissen om je administratie uit te besteden. Het zou zonde zijn als je bepaalde aftrekposten of fiscale faciliteiten mist doordat je deze domweg niet kent. Een goede (zzp-)boekhouder kan je hiervoor behoeden.

BTW aangifte
De BTW aangifte is op zich eenvoudig te doen als je je inkopen en verkopen goed bijhoudt, bijvoorbeeld in excell. Er zijn op internet diverse (gratis) sjablonen te vinden waarmee je dit kunt doen of je maakt zelf een sheet als je handig bent met excell. Een ander goed alternatief vormen de online factuurpakketten die in ruime mate te vinden zijn op internet. De meeste pakketten bieden naast het maken van een factuur namelijk ook de mogelijkheid om je inkoopfacturen in te voeren en dit te verwerken naar een BTW aangifte. Ook hier geldt dat je met het alleen doen van je aangifte er niet bent, er zijn diverse spelregels waar je op moet letten, zoals bijvoorbeeld de kleine ondernemingsregeleing (KOR).

ZZP Jaarrekening
Alhoewel een jaarrekening niet verplicht is voor een zzp'er kan het wel nuttig zijn deze te laten opstellen. Aan het einde van het boekjaar wil je een overzicht van inkomsten en uitgaven hebben om je winst te bepalen. Deze dient niet alleen als basis voor je inkomstenbelasting berekening maar natuurlijk ook om inzicht te krijgen in hoe je onderneming heeft gepresteerd. Dit is al iets lastiger om zelf op te stellen, zeker als je investeringen hebt gedaan in bedrijfsmiddelen die je moet afschrijven. Ook hier zijn excell sjablonen op internet voor te vinden om dit zelf bij te houden. Een jaarrekening kan ook van pas komen als je externe financiers inzicht wil geven in het reilen en zeilen van je ondernemening.

Inkomstenbelasting
In de meeste gevallen moet je als zzp'er inkomstenbelasting betalen over je winst (de zogenaamde ondernemer voor de inkomstenbelasting). Er zijn echter een flink aantal aftrekbare kosten en aftrekposten die je van je winst mag aftrekken. Daarnaast zijn er diverse fiscale regelingen zoals de ondernemersaftrek waar je wellicht recht op hebt. Vergis je niet in de puzzel die je moet uitzoeken als je dit zelf moet doen en neem ook dit aspect mee in je overweging om al dan niet zelf je administratie te gaan doen. 

Bron: zzperworden.info