Dé perfecte kantoorlocatie

Alt

Voor iedereen bestaat  ‘de perfecte kantoorruimte’. Het kan wel even duren voordat je de juiste werkplek voor je onderneming hebt gevonden. Wat de juiste ruimte is, is sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen en wat voor soort onderneming je hebt. Kantoor-Friesland heeft een aantal adviezen opgesteld om jouw zoekproces wat gemakkelijker te maken.

Doe je huiswerk
Als je op zoek bent naar een nieuwe kantoorruimte of flexplek doe je er verstandig aan om gedegen onderzoek te plegen naar de verschillende mogelijkheden. Heb je behoefte aan een plek met een hippe uitstraling? Wil je graag andere ondernemers om je heen of juist helemaal niet? Ga je voor de goedkoopste optie, of neem je wat extra’s? Dit zijn allemaal dingen die je voor jezelf van tevoren helder op papier kan uitschrijven. Ook is het goed er over na te denken of een bepaalde locatie wel geschikt is voor het soort onderneming dat je hebt. Stel voor dat je  in een bedrijfsverzamelgebouw een ruimte gaat gebruiken als yoga-studio dan is het niet wenselijk dat je directe buren een opname studio voor rock-bands hebben. Om maar eens iets te noemen.

Checklist:

Imago
Het imago van jouw onderneming is, net als bij andere ondernemingen, ontzettend belangrijk. De juiste locatie kan dit imago versterken, of juist afbreken. Denk er daarom goed over na of je je onderneming wilt vestigen in bijvoorbeeld een zeer karakteristiek pand in het centrum van een stad, of juist op een business centre op een bedrijventerrein. Beide locaties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Voorzieningen
Denk hierbij aan parkeerplaatsen, hoogwaardig internet, receptie, vergaderruimtes, een eigen kantoor of gedeeld bureau of opslagmogelijkheden voor je voorraad. Iedere onderneming of start-up is weer anders, en de voorzieningen dienen zich daarop aan te passen. Het is zonde om veel kosten te maken voor voorzieningen die je niet gebruikt.

Bereikbaarheid
Voor veel ondernemingen speelt de bereikbaarheid van hun kantoor een zeer grote rol. Dit in verband met bereikbaarheid voor personeel, gasten en klanten maar ook het aanleveren van producten. Voor webwinkels bijvoorbeeld geldt dat bereikbaarheid voor klanten niet van belang is maar de mogelijkheden om producten te verzenden en ontvangen heel belangrijk zijn. Naast bereikbaarheid per auto en de nodige parkeergelegenheid die hierbij komt kijken is het ook verstandig om na te denken over bereikbaarheid per fiets, te voet en het openbaar vervoer. Tot slot is het ook handig om een oog te houden op de concurrentie en om te kiezen voor een strategische locatie.

Budget
Last but not least: het budget. Is jouw budget groot genoeg om aan alle wensen te voldoen? Ja? Perfect je kan de perfecte kantoorruimte uitzoeken. In veel gevallen zal het budget niet groot genoeg zijn om aan alle wensen te voldoen. In dat geval adviseren wij te prioriteren en tenminste de belangrijkste wensen te vervullen in het nieuwe kantoor. Tevens raden wij dan aan om te kiezen voor een flexibel contract, zodat je zodra jouw budget het toelaat kan opschalen naar een nog betere kantoorlocatie!