Energie besparend ondernemen

Alt

In de meeste Nederlandse huishoudens is energiebesparing ontzettend populair. Dat is niet zo gek, want wie zuinig met energie omgaat is hip, duurzaam, en economisch bewust. Of je nu die nieuwe zonnepanelen aanschaft om de wereld te verbeteren, geld te besparen of om je buren jaloers te maken; het maakt niets uit. Alles mag.

Maar hoe zit het dan precies met bedrijven die energie willen besparen? Zijn die wel zo goed bezig? Energie besparen zit er bij de meeste ondernemers niet zo ingebakken als bij de meeste huishoudens. En dat is eigenlijk gek, want het kan ondernemers dezelfde voordelen opleveren als iedereen. Misschien zelfs nog wel wat meer, omdat ondernemers op een grote schaal gebruiken en verbruiken.

Energielabel C
Om de doelstellingen uit Het Energieakkoord te bewerkstelligen is er op landelijk niveau afgesproken dat in het jaar 2023 alle kantoren verplicht een energielabel C moeten hebben. Kantoren met een label D of nog slechter mogen dan niet verhuurd of gebruikt worden tot ze voldoen aan de nieuwe eisen. Dit zal als resultaat hebben dat vastgoedeigenaren veel geld moeten investeren om hun panden te verduurzamen. Hoeft op zich niet zo’n groot probleem te zijn, want het geld dat vandaag wordt geïnvesteerd, verdient zichzelf al snel weer terug door fors te kunnen besparen op de energiekosten.

Zelf besparen op je energieverbruik
Je kunt zelf als ondernemer natuurlijk ook je steentje bijdragen, hier kun je van alles voor doen. We hebben hieronder een aantal tips voor je opgenomen om het wat makkelijker voor je te maken!

-Maak gebruik van spaarlampen. Dit lijkt een open deur, maar op veel kantoren worden nog geen spaarlampen gebruikt, terwijl dit het verbruik ten opzichte van de ‘ouderwetse lampen’ tot wel 80% kan reduceren!

-Maak de keuze voor een zakelijke energiepakket wanneer je verbruik hoger is dan 5.000M³ gas en 10.000 kWh elektriciteit. Bij dit verbruik is een zakelijk energiecontract (stukken) voordeliger.

-Als een ruimte niet of nauwelijks gebruikt wordt: doe de verwarming en verlichting standaard uit.

-Houd radiatoren altijd vrij. Als een radiator geblokkeerd wordt, zal deze de warmte vasthouden. Denk bijvoorbeeld aan kasten of bureau’s die voor een radiator staan.

-Als er Tl-buizen in je kantoorruimte hangen maak dan gebruik van reflectoren. Dit kan veel schelen, want je hoeft in dat geval maar de helft van het normale aantal Tl-buizen te gebruiken.

-Doe mee aan duurzame initiatieven, zoals bijvoorbeeld een warme-truien-dag in de herfst. Hoe knullig dit ook klinkt, alle kleine beetjes kunnen helpen.