Groen, groener, groenst

Kantoor-Friesland - Groen op kantoor is gezond

Waarom zijn planten op kantoor zo belangrijk? Heel simpel: met planten in je omgeving ben je vrolijker, heb je minder stress en ben je gezonder. Hoe dat komt? Planten zuiveren de lucht en hebben en dit heeft een positief effect op je humeur en op je productiviteit. Ook verkoudheidjes en griepjes verminderen aanzienlijk met (veel) groen op je kantoor.

Daarnaast komt al dat groen ook je creativiteit en je concentratie te goede. De boel fleurt er dus niet alleen van op, je hebt er vooral veel profijt van. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen van groen op je kantoor.

Betere luchtvochtigheid
Vooral in de winter is de luchtvochtigheid in kantoren al gauw te laag. Dit komt voornamelijk door te droge en te warme lucht. Wat je zelf merkt? Je krijgt last van een droge mond, branderige en tranende ogen of een verstopt neus. De oplossing: zet planten neer die veel water nodig hebben, bijvoorbeeld een bananenplant of bamboepalm. De ficus en kamerlinde doen het ook goed. Meer dan 90% van het water dat je deze planten geeft, wordt via de bladeren teruggegeven aan de lucht in jouw kantoor.

Zuivere lucht
Hoe vaak zet jij het raam in jouw kantoor open? Als je dit iedere dag tenminste een half uur doet, dan krijg je al een gezonde dosis frisse lucht binnen. En dat is belangrijk, want de lucht in kantoren is bijna altijd vervuild. Dit heeft dus niets met hygiëne te maken, maar met de aanwezigheid van kantoorvervuilers: de printer, het kopieerapparaat, je beeldscherm, maar ook de vloerbedekking en bijvoorbeeld de stoffering van je bureaustoel. Al deze vervuilers stoten chemische stoffen af en die vervuilen de lucht in jouw kantoor. Als die lucht niet gezuiverd wordt, adem je die vervuilde lucht dus iedere keer weer in. Daardoor kun je last krijgen van hoofdpijn, een droge keel, geïrriteerde ogen, een verstopte neus en als je heel gevoelig bent kan het zelfs zorgen voor kortademigheid. Naast goed luchten én je kantoor opleuken met luchtzuiverende planten .

Het is bewezen dat planten de lucht zuiveren; ze absorberen zelfs bepaalde schadelijke stoffen. Zo zorgen planten ervoor dat de concentratie koolstofdioxide omlaag gaat; dit geldt ook voor bepaalde andere stoffen die in hoge concentraties schadelijk voor je kunnen zijn. De lucht wordt dus echt schoner dankzij de planten en wordt door de mensen die in het kantoor werken ook echt als frisser ervaren. Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn palmen, bijvoorbeeld de onderhoudsvriendelijke Areca palm. Een paar voorbeelden van andere luchtzuiverende planten zijn de lepelplant, aglaonema, sanseveria, philodendron, krulvarens en de rubberplant.

Healthy stuff
Kortom, planten zijn hartstikke gezond! Mensen die werken op kantoren waar bladgroen te zien is (en dan niet de plastic variant), zijn bewezen minder vaak ziek. Ze ervaren minder stress en door de reflectie van het groen van de planten raken hun ogen minder snel vermoeid.

Op naar het tuincentrum dus :)