Ondernemers misgunnen zichzelf vakantie

Alt

Één op de acht ondernemers gaat nooit op vakantie, zo zegt een onderzoek van softwarebedrijf Teamleader. Het lijkt misschien logisch om door te blijven werken als de zaken goed gaan, maar er schuilt echter een gevaar in vakantieontwijkend gedrag.

Het ondernemerschap en vakantie vieren blijft moeilijk verenigbaar. Teamleader kwam tot de ontdekking dat één op de acht ondernemers zelfs helemaal niet op vakantie gaat. Twee derde van alle ondernemers neemt pas vakantie als de timing juist is; op momenten dat het voor het bedrijf het rustigst is. Op die manier hebben ze zelf weinig tot geen controle over wanneer ze op vakantie gaan.

Vakantieloos door blijven werken
De reden dat veel ondernemers niet op vakantie gaan is omdat ze het erg lastig vinden om de regie over het bedrijf (deels) los te laten. In het onderzoek werd ook gekeken naar scaleups, waar het probleem zich in uitvergrote mate laat zien. Hier geeft maar liefst 22% van alle ondervraagden aan niet toe te komen aan een vakantie.

Als de ondernemers het dan toch aandurven om op vakantie te gaan is daarmee nog lang niet alles gezegd. Een kwart van de respondenten blijft constant in contact staan met het thuisfront en iets minder dan de helft wil altijd bereikbaar zijn voor belangrijke zaken. Er is echter nog hoop voor de ondernemers. Zo stelt ruim een derde van de respondenten dat ze voor gekwalificeerd personeel zorgen die de zaken tijdens de vakantie kunnen overnemen.  

Het is nou eenmaal ook niet zo gemakkelijk om de regie over je eigen onderneming voor een tijdje los te laten. Toch kan het (ook voor je bedrijf) ontzettend goed zijn om er even tussenuit te gaan. Op die manier maak je je hoofd leeg en kun je met een frisse blik naar je bedrijf terugkeren, om weer vol hernieuwde enthousiasme aan de slag te gaan. Om je hierbij een handje te helpen hebben we vier tips opgesteld zodat je als ondernemer zorgeloos vakantie kunt vieren.

1. Maak het bekend dat je met vakantie gaat

Bedenkt voordat je weggaat welke mensen er van op de hoogte moeten zijn dat je afwezig bent, en stel deze mensen ruim vantevoren op de hoogte via mail, telefonisch of verschillende sociale media. Indien je niet zeker bent van je boodschap kun je deze blijven herhalen, inclusief de data van je vakantie, zodat men ook weet wanneer je weer terug bent.

2. Laat je werknemers goed geïnformeerd achter

Als je werk afhankelijk is van een team mensen doe je er goed aan om jouw functie zoveel mogelijk te vervangen met andere leden van het team. Als iedereen op de hoogte is van de rol die ze moeten vervullen kun je met een gerust hart op vakantie. Wees helder over welke taken je wel en niet wenst uit te voeren terwijl je op vakantie bent.

3. Out-of-office mailtje

Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar een automatische mailrespons met de data van je vakantie werkt ontzettend goed. Op deze manier weten alle klanten en contacten die je proberen te mailen dat je op vakantie bent. Het is ook handig om in de mail te zetten wanneer je weer terug bent van vakantie.

4. Werk vooruit

Als je weet dat er vlak na je vakantie een grote berg werk op je ligt te wachten is het handig om daar vóór je vakantie al een slag in te slaan. Op die manier kijk je tijdens je vakantie niet constant tegen het werk aan dat je nog moet doen. Ook ben dan al wat ‘ingewerkt’ en ken je de materie van je opdracht.