Van de Kannefabryk naar Molkpoeier

Alt

De geschiedenis en het succes van de zuivelindustrie in Gorredijk is de inspiratiebron voor het concept en de naam van bedrijfsverzamelpand Molkpoeier aan de Wetterwille 9. Kantoor-Friesland heeft in samenwerking met de eigenaar van het pand het concept Molkpoeier ontwikkeld en uitgerold. De afgelopen tijd hebben verschillende ondernemingen hun intrek genomen in dit bijzondere pand.

Naam & concept

In 2006 nam Tetra Pak de afdeling kaas- en melkpoederverwerking over van Carlisle Companies Inc. Tetra Pak voerde haar kantoorwerkzaamheden uit in het pand aan de Wetterwille 9. In 2009 is de kantoorafdeling van Tetra Pak verhuisd naar Heerenveen en heeft dit pand enige tijd leeggestaan. Naast dit pand staat nog steeds de proeffabriek van dit melkverwerkingsbedrijf. De huidige eigenaar van Wetterwille 9 kwam bij Kantoor-Friesland met de vraag of ze een concept voor het pand wilden ontwikkelen. Er is gekozen om de mooie geschiedenis van de zuivelindustrie in Gorredijk terug te laten komen in het bedrijfsverzamelpand met een bijpassende naam en concept: Molkpoeier.

 

Geschiedenis zuivelindustrie Gorredijk

Gorredijk heeft een rijke geschiedenis als het gaat om de zuivelindustrie. Tussen 1880 en 1890 waren er meerdere zuivelfabrieken in Gorredijk. Daarom stapte koperslagerij J.I. de Jong over op het maken van vertinde melkbussen. Deze fabriek was gevestigd aan de Stationsweg en stond beter bekend als ‘de Kannefabryk’. Niet alleen maakten zij melkkannen, maar ook flessenbakken en andere zuivelbenodigdheden. Ook Voltawerk, een metaalfabriek in zuivelwerktuigen, was gevestigd aan de Stationsweg. Beide fabrieken waren familiebedrijven die hun producten leverden aan de zuivelindustrie. Voltawerk slaagde er zelfs in om de Europese markt en zelfs werelddelen te veroveren met deze Gerdykster producten.

 

Later fuseerde Voltawerk en ging het bedrijf verder onder de naam Volma. Nog weer later werd het Stork Volma en daarna Stork Friesland. In het jaar 2000 is Stork Friesland verkocht aan Carlisle Companies Inc. in de VS. Tetra Pak heeft uiteindelijk de afdeling kaas- en melkpoederverwerking overgenomen en zo kwam Wetterwille 9 in beeld. De fabriek is aan de Stationsweg uiteindelijk gesloopt. Tegenwoordig staat er op dezelfde plek het woonzorgcentrum ‘Voltawerk’.

 

Molkpoeier

Daan Ruiter is eigenaar van Kantoor-Friesland. Hij vertelt: ‘Een pand is meer dan vier muren en een plafond. Een concept brengt sfeer, uitstraling en beleving voor ondernemers en hun gasten. In en om het hele pand zie je het concept van Molkpoeier terug komen. Je komt het pand binnen en je ziet meteen de koe staan: het boegbeeld van Molkpoeier. Daarachter bevindt zich de kantineruimte, waar de gehele inrichting te maken heeft met het verwerken van melkpoeder. Dit is dé centrale plek in Molkpoeier. Zo zijn er van melkstellen lampen gemaakt, hangen er laboratoriumjassen aan de kapstok, zijn er van melkbussen stoelen gemaakt en staan er verschillende formules op de muren geschreven. Ook is er in het logo van Molkpoeier een melkbus verwerkt. Het ziet er super gaaf uit!’

 

Sneeuwbaleffect

De afgelopen tijd hebben een aantal ondernemingen hun intrek genomen in het pand. De ondernemingen die al een kantoor, bedrijfsruimte of showroom huren in Molkpoeier zijn: Lijnco, Marlan, John Melis Ecologie, Timpaan Groep, Sport Fryslân en 66Marketing. Daan vertelt: ‘Ondernemers trekken ondernemers aan, het is een soort van sneeuwbaleffect. Met de komst van deze ondernemers merk je meteen dat er een geweldige sfeer hangt in het pand. Alles begint nu te leven en daarom verwachten we de laatste ruimtes ook snel te verhuren. Molkpoeier is een groot succes en daar zijn we trots op!’