Waarom moeders alles kunnen!

Alt

Het starten van je eigen onderneming terwijl je net kinderen hebt gekregen lijkt een onverstandige keuze. Het is namelijk nooit gemakkelijk om werk te combineren met een familieleven, laat staan als je je eigen onderneming hebt. Het is al helemaal lastig als je geplaagd wordt door slaaptekort en moet leven op een krap familiebudget, en dat terwijl je een succes wilt maken van je eigen onderneming.

Het lijkt daarom ook gekkenwerk om te beginnen aan je eigen onderneming op het moment dat je al je mentale en fysieke energie al moet steken in het verzorgen van je kinderen. Je kunt je daarom ook afvragen wie dit in vredesnaam kan volhouden. Het antwoord is simpel: moeders. Moeders kunnen namelijk alles. Nog niet overtuigd? Lees dan snel verder!

1. Moeders kunnen multi-tasken
Moeders zijn professionele multi-taskers. Er moet constant gewisseld worden tussen de verschillende verantwoordelijkheden die zich iedere dag weer voordoen. Denk bijvoorbeeld aan de kinderen wassen en aankleden, de was doen, de kinderen naar voetbal of ballet rijden, optreden als bemiddelaar tussen je vechtende nageslacht. De lijst van verantwoordelijkheden die haast tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd is ellenlang.

Het beheersen van multi-tasken op zo’n hoog niveau is een ideale voorbereiding op het leven als ondernemer, waar multi-tasken en prioriteiten stellen aan de orde van de dag is. De taken van een ondernemer zijn vaak erg veelzijdig. Hierdoor heeft een gemiddelde ondernemer eigenlijk meerdere functies: het zijn van een verkoper, een marketeer, een ontwerper, een recruiter, een congiërge. Dit ritme is niet voor iedereen geschikt, maar het is wel makkelijker vol te houden als je er al aan bent gewend door een moeder te zijn.

2. Moeders weten hoe ze met geld om moeten gaan
Als moeder zijnde ben je niet alleen (financieel) verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je kinderen, terwijl je nog min of meer hetzelfde verdient als toen je nog geen kinderen had. Statistieken tonen aan dat moeders het meerendeel van de huishoudelijke aankopen doen en over het algemeen zeer budgetbewust zijn en efficiënt om kunnen gaan met geld. Ook is het bewezen dat moeders vaak manieren kunnen vinden om te krijgen wat ze willen tegen een zo laag mogelijke prijs. Dit zijn fantastische kenmerken voor een ondernemer, aangezien ondernemers constant financiële besluiten moeten nemen.

3. Moeders weten hoe ze een verhaal moeten vertellen
Als ondernemer zijnde is het altijd belangrijk om tijdens een pitch, presentatie of sollicitatiegesprek de juiste woorden te gebruiken en het verhaal op een aantrekkelijke manier te vertellen. Moeders zijn experts in verhalen vertellen en complexe zaken in zeer begrijpbare taal om te zetten.

4. Moeders zijn van nature verkopers die geen ‘nee’ willen accepteren
Hoeveel ze ook protesteren, aan het eind van de dag gaan de kinderen onder zachte dwang van een moeder altijd in bad en eten ze altijd hun bordje leeg. Dit komt omdat moeders weten wat het beste is voor hun kinderen en ze geleerd hebben geen nee te accepteren. Voor ondernemers geldt precies hetzelfde: ook zij moeten weten hoe ze een ‘nee’ uiteindelijk altijd in een ‘ja’ kunnen veranderen.

5. Moeders zijn op alle denkbare situaties voorbereid
Als een moeder en een ondernemer moet je altijd voorbereid zijn op het ergste. Als voorbeeld de (hand)tas van een moeder: Het ding weegt enkele kilo’s en bevat naast zakdoekjes en crackers vaak ook nog handzeep, zonnebrandcreme, pleisters, vers gewassen onderbroeken en extra sokken. Voor het geval er iets onverwachts gebeurd.  

6. Moeders zijn natuurlijke verzorgers en voelen emoties haarfijn aan
Moeders kunnen de bedoeling van een ander vaak binnen enkele tellen ontrafelen. Dit is een instinctief overblijfsel uit de tijd dat moeders hun kinderen nog moesten beschermen tegen allerlei onheil. De vaardigheid om andere mensen te lezen komt vandaag de dag ontzettend goed van pas om de omgang met klanten en collega’s.

7. Moeders geven niet op. Nooit.
Moeders ontwikkelen een bijzonder soort veerkracht en uithoudingsvermogen die een cruciale rol spelen tijdens het managen van een eigen onderneming. De keuze om moeder te worden is niet een die lichtzinnig moet worden opgevat: het is een keuze voor de zeer lange termijn met feitelijk nul ontsnappingsroutes. Als ondernemer is je bedrijf ook enkel zo succesvol als je eigen uithoudingsvermogen. In de tijd dat je als moeder een eigen onderneming hebt zul je zowel slechte als goede momenten beleven. Het moederschap kent hierin geen verschil; ook hier zul je door de slechte momenten moeten worstelen en dankbaar zijn voor de kleine geluksmomenten, zoals de eerste stappen van je kindje. Een ondernemer doet er goed aan deze kwaliteiten te bewonderen en na te streven. Met hard werk en een bijzonder goed uithoudingsvermogen is de weg naar het succes opeens niet zo heel erg lang meer.